Top Sport

„Стадионот ЈНА“ не му припаѓа на Партизан

Спорот за сопственоста на стадионот на фудбалскиот клуб Партизан добива нова димензија кога Вишиот суд пресудил дека тој не може да му припадне на Партизан. Клубот од улицата Хумска најави дека ќе ја обжали оваа одлука.

Потпретседателот на Партизан, Владимир Вулетиќ, во изјава за порталот „Мондо“ рекол дека клубот, доколку биде потребно, правдата ќе ја бара и пред судот во Стразбур.

Спорот за сопственоста на „Стадионот на Партизан“, порано познат како „Стадион ЈНА“, трае од 1997 година кога започна постапката пред Вториот општински суд. Спорот во 2010 година го презеде Вишиот суд.

Овој суд во 2013 година пресудил дека Партизан не е сопственик на стадионот. Потоа апелација постапката на повторно разгледување ја врати пред Вишиот суд, кој денес ја донесе истата пресуда.

Потпретседателот на клубот, Вулетиќ, за „Мондо“ истакнал дека правото е целосно на страната на Партизан и дека клубот најпрвин ќе ја обжали одлуката пред Уставниот суд, а доколку биде потребно, ќе оди и во Стразбур.

Спорот за сопственоста на стадионот започна во 1989 година кога тогашниот прв човек на армијата и сојузен секретар за народна одбрана, генерал Вељко Кадиевиќ, во согласност со тогашните прописи потпишал акт според кој бил направен договор за пренос на правата за користење недвижности без надомест.

Scroll to Top