Top Sport

„Терористот Гари Каспаров“: Русија го стави на листата на екстремисти

Русија го стави опозицискиот активист и поранешен шампион во шах Гари Каспаров на листата како „терорист и екстремист“.

Ова се наведува во соопштението на руската финансиска разузнавачка служба, која ја консултираше АФП.

„Ова кажува повеќе за фашистичкиот режим на Путин отколку за мене. Екстремизмот во одбрана на слободата не е порок; умереноста во потрагата по правдата не е доблест“, напиша Каспаров на Твитер.

Каспаров е роден во 1963 година во Азербејџан, тогаш една од 15-те републики кои го сочинуваа СССР, и беше еден од најголемите светски шахисти пред да стане жесток противник на Владимир Путин.

Во 2013 година, плашејќи се од правна постапка, тој ја напушти Русија и сега живее во САД, од каде продолжи да го критикува режимот во Русија.

Во 2022 година, Каспаров беше означен како „странски агент“ во Русија, етикета што се користеше против политичките противници, новинарите и активистите за човекови права.

Scroll to Top