Top Sport

Газдите на Формула 1 го купија и Мото ГП

Шампионатот во Мото ГП доби нов газда, компанијата Либерти Медиа, во чија сопственост неколку години е и Формула 1.

Договорот меѓу Либерти Медиа и Дорна, сопственик на комерцијалните права за Светскиот шампионат во мотоцикли, се проценува дека вреди повеќе од четири милијарди долари.

Според договорот меѓу двете страни, Дорна ќе остане независен ентитет во рамките на Либерти Медиа и ќе продолжи да го контролира првенството, што исто така значи дека Кармело Еспелета ќе остане на нејзино чело.

Во соопштението се наведува и дека седиштето на Мото ГП шампионатот ќе остане во Мадрид. Либерти Медиа ќе контролира околу 86 отсто од Дорна, додека менаџментот на шпанската компанија ќе задржи 14 отсто од акциите.

„Ова е совршен следен чекор во еволуцијата на шампионатот во Мото ГП и ние сме возбудени за тоа што им носи на Дорна, љубителите на падокот на Мото ГП и мотоциклизмот“, рече Еспелета, „Горди сме на глобалниот спорт што го имаме“. има изградено, и оваа трансакција ја почитува вредноста на спортот денес и неговиот потенцијал за раст. Либерти има неверојатно влијание врз развојот на спортот, а подобар партнер не можевме да замислиме“.

Покрај Мото ГП шампионатот, Дорна ги контролира и пониските категории – Мото2, Мото3, МотоЕ, како и Светскиот шампионат во супербајк.

Scroll to Top