Top Sport

Ајакс го суспендира генералниот директор

Надзорниот одбор на Ајакс го суспендираше генералниот директор Алекс Крос, поради тргување со информации.

Одлуката е донесена откако беше откриено дека Крос купил 17.000 акции на Ајакс една недела пред да биде назначен на позицијата генерален директор на 2 август 2023 година, што укажува на кривично дело, тргување со информации.

„Ова е многу штетно за клубот. Времето на неговото купување акции укажува на тргување со информации. Надзорниот одбор заклучи дека позицијата на Крос како директор е неодржлива“, изјави претседателот на Надзорниот одбор, Михаел ван Праг.

Надзорниот одбор ќе ги преземе должностите и обврските на Крос, а во најкраток можен рок ќе се одржи вонредно собрание на акционери во врска со прекинот на соработката.

Scroll to Top