Оливер Кан беше толку големо присуство во Баерн Минхен, што го носеше прекарот „Дер титан“, а во новата книга за историјата на германскиот фудбал „Тор“ се тврди дека тој бил и целосно безмилосен.

Според приказната (која засега не е потврдена), Кан присуствувал на меч во кој девегодишни деца  шутирале пенали, а за секој постигнат гол, ќе се донирале пари во добротворни цели. Ова не го спречило 49-годишниот Кан да ги одбрани сите обиди на децата, барем така стои во книгата.