Top Sport

Манчестер сити пријави рекорден профит

Откако ја освоија својата прва тројна круна минатата сезона, Манчестер сити во средата објави покрај на резултатски, минатата сезона е историска за клубот и на финансиски план.

Клубот, кој е во мнозинска сопственост на шеикот Мансур од август 2008 година, оствари приход од 712,8 милиони фунти (889,4 милиони американски долари) до јуни 2023 година, според годишниот извештај на Манчестер сити ФК Лтд., што претставува зголемување од 99,8 милиони (16,3 отсто) во однос на претходната сезона, со рекордна нето добивка од 80,4 милиони фунти.

Сити забележа раст во приходите од рекламирање, приходите од денот на натпреварите и приходите од емитување.

Комерцијалните приходи беа 341,4 милиони фунти, приходите од емитување беа 299,4 милиони фунти, а приходите на денот на натпреварите изнесуваа 71,9 милиони фунти, што е речиси двојно повеќе од рекордниот профит од претходната година од 41,7 милиони фунти.

Добивка е остварена и од продажбата на фудбалери (121,7 милиони фунти), што е значителен пораст од 79,8 отсто во споредба со претходните 12 месеци.

Сити беше на врвот на листата „Brand Finance Football 50“, со вредност на брендот од 1,51 милијарди фунти, надминувајќи го Реал Мадрид (1,46 милијарди фунти).

Scroll to Top