Top Sport

УЕФА потврди – 26 наместо 23 играчи на ЕУРО 2024

Репрезентациите кои ќе учествуваат на претстојното Европско првенство во Германија ќе имаат на располагање 26 играчи, потврди УЕФА.

Извршниот комитет на Европската фудбалска унија потврди дека е смнето правилото според кое селекторите на можеа да пријават 23 фудбалери.

Овој предлог беше поддржан претходно оваа година на состанокот на Националниот комитет за натпреварување на УЕФА.

Идејата за прв пат беше претставена на селекторскиот собир во Дизелдорф.

Оваа измена беше предложена поради згуснатиот распоред оваа сезона и ризикот од повреди.

Претставниците на Националниот натпреварувачки комитет во петокот и официјално го заверија сето она што беше претходно предложено, договорено и прифатено од мнозинството.

Европското првенство ќе се одржи од 14 јуни до 14 јули во Германија.

Scroll to Top