Top Sport

Уругвајските фудбалери го прекинаа штрајкот

Ургувајските фудбалери ќе се вратат на работа следниот викенд по двонеделен штрајк поради исплатата за користењето на нивните права, но стотина од нив решија да се борат до крај за да добијат фер-зделка.

„Конфликтот не е завршен во основа“, се вели во соопштението на синдикатот „Најобединети досега“ во кој членуваат 500 фудбалери.

Прекинот се случува бидејќи Уругвајската фудбалска асоцијација формално се согласи да ја признае организацијата како синдикат и да почне со преговори. Шампионатот беше прекинат на 21 октомври и десетина мечеви беа откажани.

Лигата продолжува во сабота и недела со осум натпревари, вклучувајќи го дербито меѓу најсилните уругвајски тимови Пењарол и Дефенсор.

Уругвајските фудбалери штрајкуваат

Scroll to Top