Top Sport

ЕП: Британците „растурија“ во спринтот, Полјаците во фрлачките дисциплини (видео)

Дајна Ашер-Смит победи во трката на 100 метри, додека Жарнел Хјуз го победи својот сонардоник Рис Прескод во машката трка на истата далечина за совршен старт на Британија на ЕП во атлетика во Берлин.

22-годишната Ашер-Смит постави најдобро време оваа сезона и нов британски рекорд од 10.85 за победата, по што 23-годишниот Хјуз постави рекорд на шампионатите од 9.95.

„Да се истрча 10.8 на голема трка не е малку. Знаев дека патеката е брза, но нервозата беше голема. Сакав уште подобро време и се надевам дека ќе го остварам оваа сезона. Главната цел останува Токио во 2020“, изјави Ашер-Смит.

Хјуз, веднаш по победата доби честитки и од најбрзиот човек на светот, Јусеин Болт, кој се јави преку социјалните мрежи.

Ако Британците имаа свој ден на тартанот, во фрлачките дисциплини вечерта им припадна на Полјаците. Михал Харатик го освои златото во фрлање ѓуле (21.72 метри) пред сонародникот Конрад Буковјецки (21.66), додека Војчех Новицки победи во кладиво (80.12) пред уште еден Полјак, Павел Фајдек (78.69).

Неверојатен последен круг имаше во трката на 10.000 метри, во кој поранешниот јуниорски светски шампион, Французинот Морхад Амдуни го освои златото со 28:11.22, за само 0.54 секунди побрзо од Белгиецот Башир Абди.

ЕП ВО АТЛЕТИКА, БЕРЛИН

50 КМ БРЗО ОДЕЊЕ (М)

1.Маријан Закалницкиј (Укр) 3:46:32

2.Матеј Тот (Свк) 3:47:27

3.Дмитриј Ѕјубин (Блр) 3:47:59

50 КМ БРЗО ОДЕЊЕ (Ж)

1.Инес Енрикес (Пор) 4:09:21

2.Алина Цвилиј (Укр) 4:12:44

3.Јулија Такач (Шпа) 4:15:22

ФРЛАЊЕ КЛАДИВО (М)

1.Војчех Новицки (Пол) 80.12 м

2.Павел Фајдек (Пол) 78.69 м

3.Бенче Халаш (Унг) 77.36 м

10.000 МЕТРИ (М)

1.Морхад Амдуни (Фра) 28:11.22

2.Башир Абди (Бел) 22:11.76

3.Јеманеберхан Крипа (Ита) 28:12.15

ФРЛАЊЕ ЃУЛЕ (М)

1.Михал Харатик (Пол) 21.72 м

2.Конрад Буковјецки (Пол) 21.66 м

3.Давид Шторл (Гер) 21.41 м

100 МЕТРИ (Ж)

1.Дајна Ашер-Смит (Бри) 10.85

2.Гина Линкенкемпер (Гер) 10.98

3.Дафне Схиперс (Хол) 10.99

100 МЕТРИ (М)

1.Жарнел Хјуз (Бри) 9.95

2.Рис Прескот (Бри) 9.96

3.Јак Али Харви (Тур) 10.01

Scroll to Top