Хабиб Нурмагомедов се закани дека ќе се откаже од УФЦ шампионатот доколку неговиот колега Зубаира Тухугов добие казна за удирањето на Конор Мекгрегор во хаосот по мечот во лесна категорија во Лас Вегас во саботата навечер.

Нурмагомедов го победи Мекгрегор во четвртата рунда на УФЦ 229 во Лас Вегас, но пото следуваа грди сцени – Хабиб се прекачи преку оградата да се тепа со Дилон Данис, Мекгрегор беше нападнат од два члена на рускиот тим, а шефот на УФЦ, Дејна Вајт се закани дека Тухугов и Ислам Махачев никогаш веќе нема да се борат во УФЦ октагон.

Сега, во долга објава на Инстаграм, Хабиб го нападна Вајт и вети дека нема да се врати во спортот ако неговите „браќа“ бидат казнети.

„Зошто не отпушти некој кога неговиот тим го нападна нашиот автобус и повреди луѓе? Тие можеа да убијат некого. Зошто никој не зборува за навредата за мојата земја, религија, нација, семејство? Зошто мораш да го казниш мојот тим, кога и неговиот се тепаше? Ако кажеш дека јас го почнав ова, тогаш не се согласувам – јас го завршив тоа што тој го почна. Ако мислиш дека ќе бидам тивок, си згрешил. Го откажа мечот на Зубаира и сакаш да го отпуштиш бидејќи го удри Конор. Но, да не заборавиме дека Конор го удри другиот мој брат ПРВ, види го видеото. Ако го отпуштиш, ќе ме загубиш и мене. Ние во Русија никогаш не ги напуштаме нашите браќа. Ако го отпуштиш, прати ми договор за раскинување, бидејќи јас ќе си заминам. И уште нешто. Задржи ги моите пари. Зафатен си со тоа, се надевам дека нема да ги се заглават во грлото. Ние ја браневме нашата чест и тоа најважно. Одиме до крај“, напиша Хабиб.

Снимките од инцидентот покажуваат дека Ирецот прв упати удар кога Махачев е пред него во октагонот. Махачев потоа го удира Мекгрегор и покрај тоа што локалниот шериф се обидува да ги раздвои. Откако Мекгрегор го избегнува ударот, тој е нападнат одзади од Тухугов, кој има поголем успех и неколку пати го удира Мекгрегор пред да бидат разделени.

Тухогов, кој има четири меча во УФЦ, требаше да се бори со колегата на Мекгрегор, Артем Лобов овој месец, но мечот е неизвесен. Махачев пак, има пет победи во шест меча во УФЦ, но и неговата кариера е неизвесна.

Хабиб не го доби појасот по мечот, но потоа се фотографираше со појасот и му се закани на Вајт дека знае каде ја паркира колата.

 

View this post on Instagram

 

I would like to address @ufc Why didn’t you fire anyone when their team attacked the bus and injured a couple of people? They could have killed someone there, why no one says anything about insulting my homeland, religion, nation, family? Why do you have to punish my team, when both teams fought. If you say that I started it, then I do not agree, I finished what he had started. In any case, punish me, @zubairatukhugov has nothing to do with that. If you think that I’ll keep silent then you are mistaken. You canceled Zubaira’s fight and you want to dismiss him just because he hit Conor. But don’t forget that it was Conor who had hit my another Brother FIRST, just check the video. if you decide to fire him, you should know that you’ll lose me too. We never give up on our brothers in Russia and I will go to the end for my Brother. If you still decide to fire him, don’t forget to send me my broken contract, otherwise I’ll break it myself. And one more thing, you can keep my money that you are withholding. You are pretty busy with that, I hope it won’t get stuck in your throat. We have defended our honor and this is the most important thing. We intend to go to the end. #Brothers

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on