Top Sport

Халеп поднесе тужба против канадската компанија, бара отштета

Симона Халеп, некогашната најдобрата тенисерка во светот, поднесе тужба против канадската компанија „Quantum Nutrition“.

Романската тенисерка, која беше обвинета за допинг, смета дека суплементите на компанијата се виновни што и е изфечена суспензија од четири години.

Халеп бара отштета од повеќе од десет милиони долари од компанијата откако беше позитивна на допинг тестот на Ју-ес опен во 2022 година.

Супстанцата роксадустат е на листата на забранети од Светската антидопинг агенција бидејќи го зголемува хемоглобинот и производството на црвени крвни зрнца, што овозможува поголема издржливост.

Халепа тврдеше дека во 2022 година користела суплементи од споменатата компанија за време на Ју-ес опен и дека таканаречениот Кето МТЦ што го земала имал роксадустат, кој не бил наведен на спецификацијата на производот.

Симона додаде дека никогаш не користела забранети средства и дека невниманието на компанијата и тврдењето дека производот е легален довеле до уништување на нејзината кариера и нарушување на нејзиниот углед.

Таа ја тужеше компанијата пред државниот суд во Њујорк во Менхетен.

Компанијата не го коментираше случајот.

Scroll to Top