Top Sport

Навивачите на Хајдук му купиле куќа на момче кое било жртва на насилство

Навивачите и членовите на Хајдук, собрани во Здружението на пријатели на Хајдук од Шибеник, објавија дека купиле куќа за Игор Идризи, кој беше жртва на насилство, и неговата мајка Надица.

Нивната акција не е завршена, сега собираат пари за целосно реновирање и уредување на куќата.

Во здружението решиле да купат нова куќа бидејќи трошоците за реновирање на куќата во која сега живеат Игор и Надица би биле превисоки, бидејќи работата што била потребна вклучувала поправка на темелите и промена на целиот покрив. Истовремено, имотно-правните односи се спорни.

Навивачите купија куќа од 90 квадрати, со две спални соби, дневна, кујна, трпезарија, бања, складиште, гаража и 1.600 квадратни метри двор.

Јавноста во Хрватска на крајот на јануари беше шокирана од веста за злоупотреба на 20-годишниот Игор Идризи, кому му е дијагностициран аутизам. Во јавноста се појавија и снимки од физичко и вербално малтретирање на млад човек од страна на две малолетни лица, што се случи на крајот на минатата година во Копривница.

Целиот случај ги трогна навивачите на Хајдук бидејќи тој беше цел на злоупотреба токму поради тоа што навива за клубот од Сплит. Марко Ливаја и Един Џеко на свој начин учествуваа во акцијата на Торцида и на Друштвото на пријатели на Хајдук од Шибеник. Ливаја му испрати дрес на Игор, а Џеко се вклучи во акцијата за собирање средства.

Scroll to Top