Top Sport

Шест државни рекорди за пливачите на „Бета“

Пливачкиот клуб „Бета“ изминатиот викенд успешно го организира петтиот меѓународен пливачки натпревар „13 Ноември“. На пливачкиот митинг настапија 300 пливачи од 12 земји: Македонија, Србија, Бугарија, Албанија, Косово, Ирска, Чешка, Словенија, Италија, Босна и Херцеговина, Велика Британија и Грција.

За најуспешен клуб на овој натпревар беше прогласен домаќинот ПК „Бета“, а индивидуално најдобри беа Србинот Иван Ленџер и Словенката Тјаша Возел.

Пливачите на „Бета“ собраа 85 медали, од кои 37 златни, 25 сребрени и 23 бронзени медали.

Воедно, поставија и нови шест македонски рекорди, и тоа:

Ана Јаневска постави нов младински и апсолутен рекорд на Македонија во дисциплината 50 метри делфин со време 28:61 секунди,

Миа Блажевска-Еминова постави нови рекорди за постари пионери во дисциплините:
100 метри слободно со време 01:01.34, каде што го подобри 20 години стариот рекорд на Весна Стојановска со време 01:01.50. На 50 метри делфин новиот рекорд изнесува 31:36 секунди, во дисциплината 100 метри мешано со време 1:11.72 минути, во дисциплината 50 метри грбно победи со резултат 33:09 и во дисциплината 50 метри слободно триумфира со резултат 28:36 секунди.

Scroll to Top