Top Sport

Тајсон по 19 години ќе боксува во профи меч

Бокс-мечот меѓу поранешниот светски шампион Мајк Тајсон и јутјуберот Џејк Пол доби статус на професионална борба. Мечот ќе се одржи на 20 јули на стадионот на Далас Каубојс, во Тексас.

Ова значи дека резултатот од борбата ќе влезе во официјалниот настап на двајцата боксери.

Што се однесува до другите детали од борбата, најважно за љубителите на боксот е тоа што се дозволени нокаути.

Исто така, боксерите ќе користат ракавици од 14 унци, кои се користат во категориите од 68 до 79 килограми.

Борбата ќе има најмногу осум рунди во времетраење од по две минути.

Овие правила фрлаат сомнеж за доделениот статус на професионална борба бидејќи не се елементи на традиционалниот професионален бокс.

Тајсон има 57 години и мораше да добие специјална медицинска дозвола за да се бори.

Во кариерата имаше 58 борби во кои забележа 50 победи, од кои 44 со нокаут.

Сепак, неговата последна професионална борба беше пред речиси 7.000 дена.

Од друга страна, Пол има 27 години и десет борби во кои забележа девет победи, шест со нокаут.

Последната професионална борба ја имаше пред 58 дена.

Scroll to Top