Турција очекувано со 3:1 (25:21, 26:24, 20:25, 25:19) ја победи Белорусија во последниот денешен меч во нашата група Ц, и сега доколку во последното коло ја совлада Финска ќе ја прати репрезентацијата на Македонија во осминафиналето на Европското првенство.

Македонија сега утре ќе треба да навива за Турците да ја совладаат Финска, репрезентацијата која нас не победи тесно, за да ни се отвори патот до осминафинале, каде што би не чекал првопласираниот тим од групата А, каде што Франција и Италија имаат по четири победи пред последното коло во кое играат меѓусебно.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

ГРУПА А

Грција – Португалија 1:3 (25:19, 21:25, 23:25, 17:25)

Италија – Бугарија 3:1 (22:25, 25:23, 25:21, 25:17)

Табела: 1.Франција 12, 2.Италија 12, 3.Бугарија 9, 4.Португалија 3, 5.Грција 3, 6.Романија 0

ГРУПА Б

Австрија – Шпанија 2:3 (23:25, 28:26, 23:25, 25:23, 11:15)

Словачка – Белгија (23:25, 20:25, 15:25)

Табела: 1.Белгија 11, 2.Србија 9, 3.Словачка 5, 4.Германија 4, 5.Шпанија 3, 6.Австрија 1

ГРУПА Ц

Словенија – Македонија 1:3 (24:26, 28:30, 25:19, 24:26)

Турција – Белорусија 3:1 (25:21, 26:24, 20:25, 25:19)

Табела:  1.Русија 12, 2.Словенија 9,  3.Турција 3, 4.Македонија 6, 5.Финска 4, 6.Белорусија 2

ГРУПА Д

Црна Гора – Полска 0:3 (10:25, 17:25, 19:25)

Естонија – Холандија 1:3 (25:22, 19:25, 19:25, 20:25)

Табела: 1.Полска 12, 2.Холандија 9, 3.Украина 6, 4.Чешка 3, 5.Црна Гора 3, 6.Естонија 0