Формула 1 ги објави првите фотографии од прототипот за 2021 година во воздушен тунел, прв доказ за новата генерација на болиди.

Сегашните правила во Ф1 завршуваат по сезоната 2020, до која трае таканаречениот „Конкорд договор“ и шефовите на спортот се надеваат дека со новите правила ќе има болиди со кои ќе има повеќе претекнувања и поблиско тркање. Шефот за спортски правила на Ф1, Рос Браун собра тим кој ги анализира сите податоци за да се стигне до оваа цел, и тој предлог ќе биде доставен на тимовите за одобрување во октомври.

Најголема задача е да се процени таканаречениот „валкан воздух“ зад болидите, бидејќи ако се произведува овој турбулентен воздух ќе има големи проблеми за претекнување.

„Нашето тестирање во воздушниот тунел е малку поинакво од тоа што го прават тимовите, кои се концентрираат на силите околу болидот, додека ние размислуваме за тоа што се случува подалеку од болидот. Компјутерската технологија е напредната , но воздушниот тунел дава повеќе податоци“, изјави Пет Симондс, техничкиот директор на Ф1.