Top Sport

Фудбалска револуција ќе донесе „Венгеровото правило за офсајд“

Легендарниот Арсен Венгер пред неколку месеци претстави ново правило за офсајд. Толкувањето на новото правило вели дека напаѓачот е во недозволена позиција само доколку со цело тело се најде пред последниот одбранбен играч. Ова револуционерно правило бо можело да започне да се применува од сезоната 2024/2025.

Легендарниот француски стручњак во ФИФА е е задолжен за развој на фудбалот.

Правилото предложено од Венгер ќе ги фаворизира напаѓачите, што може да донесе повеќе голови на натпреварите.

Правилото е веќе тестирано во неколку наврати, ИФАБ ќе го разгледа неговото воведување на состанок на почетокот на годината. Доколку биде усвоено ќе започне да се применува од следната сезона.

Scroll to Top