Top Sport

Робињо мора да оди во затвор, казната ќе ја одлежи во Бразил

Поранешниот фудбалер, Робињо ќе треба да одлежи девет години затвор во Бразил. Робињо во Италија е осуден за силување. Одлуката ја донесе судот во Бразил во средата, по долга расправија и презентирање на аргументите.

Робињо, во Италија беше осуден во 2017 година за учество во групно силување што се случи во 2013 година. Жртвата била дваесет и двегодишна девојка од Албанија.

Робињо живее во Бразил, кој не ги екстрадира своите државјани во други земји, а можеше да да се слушне во текот на судењето, нема такви правни односи со Италија, кои вклучуваат Бразил да го организира извршувањето на санкциите наметнати од италијанскиот суд. Беше наведено дека нема основа Бразил самиот да го води судењето бидејќи на Робињо не му се судеше во Италија во отсуство.

По многубројните расправии, судот на крајот одлучи Робињо казната да ја отслужи во Бразил. Засега останува на слобода додека не истече рокот за жалба на оваа одлука.

Робињо во времето кога го извршил делото, настапувал за Милан, а во Италија пресудата станала правосилна во 2022 година, кога Врховниот суд на Италија одлучувал по жалба во втор степен, со што ја потврдил првостепената и второстепената одлука.

Scroll to Top