Рускиот кошаркарски клуб Парма стана првиот тим на светот кој потпиша договор со робот, кој ќе биде тренер на тимот.

Клубот се договорил со компанијата „Промобот“, и сега машината ќе биде помошник на тренерот Казис Максивитис. Помеѓу обврските на роботот ќе биде собирање и анализа на податоци во текот на мечот и ќе нуди опции за замени и ќе нуди податоци со кои тренерот ќе може да направи подобра одлука. Роботот ќе биде присутен на сите домашни тимови на Парма.

„Клубот Парма и ’Промобот’ се два најпрепознатливи брендови на градот Перм, така што соработката беше сигурна“, вели претседателот на клубот, Сергеј Богуславски.