Top Sport

Втори по ред Олимписки игри без руско знаме

Руските спортисти ќе бидат десеткувани на претстојните Олимписки игри во Париз поради санкциите воведени кон таа земја по инвазијата на Украина.

Според потпретседателот на Меѓународниот олимписки комитет, Џон Коутс, во Париз нема да има повеќе од 40 руски спортисти.

Нема да има спортисти од Русија во екипните спортови бидејќи не можат да се натпреваруваат како Русија“, потсети Коутс во интервју за „Дејли Телеграф“.

Русите, како што е познато, ќе настапат под неутрални знамиња, сите кои ќе ги прифатат тешките услови што им се наметнати.

„Не секој спортист кој настапува за руските воени клубови ќе биде присутен во Париз. Не знам, веројатно ќе има и такви кои ќе одлучат да не доаѓаат затоа што не сакаат да се натпреваруваат под неутрално знаме“, вели сениор. Службеник на МОК.

На претходните Олимписки игри во Токио во 2021 година, рускиот спорт беше потресен поради претходен масовен допинг, а натпреварувачите настапија под симболите на Руската олимписка асоцијација, а не под свое знаме.

Во тоа време, пак, Русија беше претставена со голем број спортисти, 335, кои собраа голем број медали – 71.

Русите овојпат се во уште полоша ситуација – се сведени на мизерен број натпреварувачи кои гордо се принудени да се натпреваруваат под неутрално знаме.

Scroll to Top