Top Sport

Ајзенбихлер го урна рекордот на скокалницата во Лилехамер

Најдобрите ски-скокачи на денешницата го имаа вториот натпреварувачки ден во норвешкиот Лилехамер во рамките на Светскиот куп, а во втората серија германскиот натпреварувач Маркус Ајзенбихлер скокна неверојатни 146 метри и го собори рекордот.

dobivaj vesti na viber

Скокалницата во Лилехамер е долга 138 метри, а тој за осум метри ја прелетал должината на скокалницата.

Претходниот рекорд го држеше легендарниот Швајцарец Сајмон Аман од 2009 година кога прескокна 145 метри.

Ајзенбихлер вечерва буквално можеше да доскокне во гледалиштето и едвај остана на скиите бидејќи доскокот беше на рамниот дел од полето за слетување.

Во Лилехамер, гледалиштето започнува околу линијата К, толку блиску до 135 метри.

Сепак, овој феноменален скок не беше доволен за Ајзенбихлер да триумфира, пред сѐ затоа што оценките беа слаби. Тој не можеше да го фати телемаркот во оваа должина, а едвај одржуваше рамнотежа на скиите.

Scroll to Top