Британската велосипедска ѕвезда, Крис Фрум е победник на Вуелта Еспања од 2011 година, одлука која ја дозна додека му беше изведувана шестчасовна операција на скршената нога по страшниот пад на тренинг во четвртокот.

34-годишниот Фрум станува првиот Британец со трофејот од Вуелта Еспања, откако Хуан Хозе Кобо ја загуби титулата поради допинг-прекршок со неговиот „биолошки пасош“. Според Интернационалната велосипедска унија (УЦИ), Кобо е виновен за допинг-прекршоци од 2009 до 2011 година.

Фрум во средата падна пред стартот на етапа од Критериум ду Дофин трката, добивајќи скршеница на бутната коска, колкот и лактот. Тој ќе ја пропушти Тур де Франс и ќе помине неколку дена во болница пред да биде пуштен на домашно лекување.