Top Sport

Италијански пливачи под истрага за допинг

Истражителите на Антидопинг агенцијата на Италија разговарале со двократниот светски првак Филипо Мањини и неговиот колега од штафетата Микеле Сантучи. Двајцата биле испитани по поод нивните врски со нутриционисот кој е под истрага за наводна дистрибуција на недозволени супстанци.

Мањини е ослободен од обвиненијата во врска со овој случај, но неофицијално италијанската антидопинг агенција има докази за невообичаени состаноци, телефонски разговори и исплати на пари на овој пливач и нутриционистот.

Освојувачот на златните медали на 100 метри слободно во 2005 и 2007 година Мањини тврди дека никогаш во кариерата не бил позитивен на допинг и дека никогаш не користел недозволени сретства.

Тој во текот на кариерата беше жесток критичар на оние кои коирстат недозволени сретства и беше дел од иницијативата „Јас не користам допинг“.

Сантучи во штафетата 4×100 метри заедно со Мањини освои бронза на Мундијалот во 2015 година.

Нутриционистот Гидо Порцелни претходно бил осуден во два други случаи, за трговија со кокаин и за семејсно насилство.

Scroll to Top