Top Sport

Најголем портрет на Новак Ѓоковиќ (галерија+видео)

Српскиот архитект и уличен уметник, Андреј Јосифовски-Пијаниста го креираше најголемиот портрет на светот на светскиот рекет број 1, Новак Ѓоковиќ, поставен на должината на тениски терен на земја.

Проектот „Шљакање на теренот“ претставува цртеж долг 24 метри, широк 11 метри со простор од 264 квадратни метри, и Јосифовски вели дека сакал да покаже дека постојат луѓе кои го почитуваат тоа што го прави тенисерот.

„Новак е човек со посебен сјај, кој секогаш не мотивира. Тешко е да се најдат зборови да го опишат. Постојат и луѓе кои не ги почитуваат овие спортски успеси, посебно тие кои се родени на западот. Се заблагодарувам на тенискиот клуб ’Ѓукиќ’ кои ми овозможија сè што ми беше потребно“, вели Јосифовски, кој потврдува дека би сакал да направи ист проект на терените на Ролан Гарос во Париз.

Scroll to Top