Top Sport

Светскиот рекорд на 400 метри нема да биде признаен

Светскиот рекорд на 400 метри во сала, поставен од Канаѓанецот Кристофер Моралес-Вилијамс за време на универзитетскиот натпревар во САД, нема да биде признаен бидејќи не биле почитувани прописите кои се однесуваат на стартните блокови.

Моралес, 19-годишен студент на Универзитетот Џорџија, победи во саботата во Фајетвил, Арканзас, со време на нов светски рекорд од 44,49 секунди. Сепак, Асоцијацијата на атлетски тренери на САД посочи дека ова достигнување нема да биде признаено како нов светски рекорд.

Според нивниот извештај, стартните блокови користени за саботната трка не биле во согласност со прописите на Меѓународната асоцијација на атлетски федерации. Според таа регулатива, блоковите мора да се поврзат со Светскиот атлетски „Старт информациски систем“, кој го следи времето на реакција.

Така, светскиот рекорд останува во сопственост на американскиот спринтер Мајкл Норман, кој оваа делница ја истрча за 44,52 секунди во март 2018 година на Универзитетското првенство во Тексас.

Scroll to Top