Top Sport

ФИФА: Фудбалерите да прифатат намалување на платите

Светската фудбалска организација (ФИФА) бара начини како да ја ублажи кризата што ја предизвика пандемијата со вирусот КОВИД-19. Челниците на оваа организација одржале три часовна видео-конференција со Здружението на европските клубови (ФИФпро).

Двете страни се согласиле дека фудбалерите треба да прифатат намалување на платите до 50 отсто додека трае пандемијата.

Исто така било договорено дека клубовите во овој период не может да ги раскинуваат договорите со играчите и тренерите, односно фудбалерите нема да можат да прават трансфери до 30 јуни.

Заедничка одлука на ФИФА и ФИФпро е дека првенствата ќе можат да продолжат дури откако ситуацијата со коронавирусот ќе биде ставена под контрола.

Scroll to Top