Top Sport

КФСМ ги објави номинациите за најдобрите во кошарката во 2022

Македонската кошаркарска федерација ги номинираше најдобрите за 2022 година, a во изборот ќе учествуваат сите клубови во сениорските и во младинските лиги, членовите на Здружението на кошаркарските тренери, претставниците на Судиската комисија при КФСМ, медиумите, и фановите.

dobivaj vesti na viber

За најдобар кошаркар од домашното првенство номинирани се Војдан Стојановски и Бојан Крстевски од МЗТ Скопје, како и Александар Костоски од ТФТ. За најдобар тренер во сениорска конкуренција се најдоа Александар Петровиќ (МЗТ Скопје), Марјан Илиевски (Пелистер) и Боро Смилковски (ТФТ).

За најдобра екипа во сениорска машка конкуренција се актуелниот освојувач на титулата МЗТ Скопје, Куп освојувачот ТФТ и вицепрвакот Пелистер.

Ненад Димитријевиќ, Андреј Јакимовски и Андреј Магдевски се дел од изборот за најдобар кошаркар кој настапува во странство, додека Емил Рајковиќ, Мирко Петрески и Тане Спасов се во конкуренција за наградата за најдобар тренер во странство.

ПРЕДЛОГ–НОМИНАЦИИ ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРИ ВО КОШАРКАТА ВО 2022

НАЈДОБРА ЖЕНСКА МЛАДИНСКА ЕКИПА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Крива Паланка

(1-3-5) Патриот 2016 – Делчево

(1-3-5) Вардар – Скопје

НАЈДОБРА МАШКА МЛАДИНСКА ЕКИПА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Вардар – Скопје

(1-3-5) Работнички – Скопје

(1-3-5) Водно Санс – Скопје

НАЈДОБАР ТРЕНЕР ВО ЖЕНСКА МЛАДИНСКА ЕКИПА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Мирослав Ивановски – Крива Паланка

(1-3-5) Љупчо Петровски – Патриот 2016 – Делчево

(1-3-5) Славица Наков – Вардар – Скопје

НАЈДОБАР ТРЕНЕР ЗА 2022 ГОДИНА НА МАШКА МЛАДИНСКА ЕКИПА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Александар Јованчев – Вардар – Скопје

(1-3-5) Андреј Апостолски Лечиќ – Работнички – Скопје

(1-3-5) Горан Андреевски – Партизан Водно Санс – Скопје

НАЈДОБРА МЛАДА КОШАРКАРКА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Марија Николов – Баскет Кам 2011 – Македонска Каменица

(1-3-5) Михаела Алексовска – Крива Паланка

(1-3-5) Ања Начевска – Вардар – Скопје

НАЈДОБAР МЛАД КОШАРКАР ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Никоја Јаничиќ – Водно Санс

(1-3-5) Петар Бошалески – Работнички – Скопје

(1-3-5) Андреј Шошкиќ – Работнички – Скопје

НАЈДОБАР СУДИЈА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Игор Митровски

(1-3-5) Александер Павлов

(1-3-5) Зоран Митровски

НАЈДОБРА ЖЕНСКА ЕКИПА ВО СЕНИОРСКИ ЛИГИ ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Баскет Кам 2011 – Македонска Каменица

(1-3-5) Бадел 1862 – Скопје

(1-3-5) Вардар – Скопје

НАЈДОБРА МАШКА ЕКИПА ВО СЕНИОРСКИ ЛИГИ ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) МЗТ Скопје Аеродром – Скопје

(1-3-5) ТФТ – Скопје

(1-3-5) Пелистер – Битола

НАЈДОБАР ТРЕНЕР ВО ЖЕНСКА СЕНИОРСКА ЕКИПА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Перо Стамески – Бадел 1862 – Скопје

(1-3-5) Јордан Цветановски – Баскет Кам 2011 – Македонска Каменица

(1-3-5) Александар Ашаданов – Вардар – Скопје

НАЈДОБАР ТРЕНЕР ЗА 2022 ГОДИНА НА МАШКА СЕНИОРСКА ЕКИПА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Александар Петровиќ – МЗТ Скопје Аеродром – Скопје

(1-3-5) Боро Смилковски – ТФТ – Скопје

(1-3-5) Марјан Илиевски – Пелистер – Битола

НАЈДОБРА ЕКИПА ВО „3X3“ ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) 3х3 екипа – „Кино Влае“ – Скопје

(1-3-5) 3х3 екипа „Каса Бар“ – Скопје

(1-3-5) 3х3 екипа „Гез“ – Скопје

НАЈДОБАР ИГРАЧ ВО „3Х3“ ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Марко Дујковиќ

(1-3-5) Христијан Ристов

(1-3-5) Ервин Цого

НАЈДОБРА КОШАРКАРКА ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Александра Стојановска – Бадел 1862/ГАС Евникос – Грција

(1-3-5) Нена Трајчевска – Бадел 1862 – Скопје/Ц.Б Архил – Шпанија

(1-3-5) Елена Тасевска – Баскет Кам 2011 – Македонска Каменица

НАЈДОБАР КОШАРКАР ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Војдан Стојановски – МЗТ Скопје Аеродром – Скопје

(1-3-5) Бојан Крстевски – МЗТ Скопје Аеродром – Скопје

(1-3-5) Александар Костоски – ТФТ – Скопје

НАЈДОБАР МАКЕДОНСКИ ТРЕНЕР ВО СТРАНСТВО ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Емил Рајковиќ – ЦСКА Москва – Русија

(1-3-5) Мирко Петрески – Бурсаспор – Турција

(1-3-5) Тане Спасев – Старт Лублин – Полска/Локомотив Кубан2 – Русија

НАЈДОБАР МАКЕДОНСКИ ИГРАЧ ВО СТРАНСТВО ЗА 2022 ГОДИНА

(1-3-5) Ненад Димитријевиќ – Валенсија/Уникс Казан – Русија

(1-3-5) Андреј Магдевски–Плоешти-Романија/Донар Гронинген-Холандија

(1-3-5) Андреј Јакимовски – Универзитет Вашингтон Стејт – САД

НАЈУСПЕШНА МЛАДИНСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА 2022 ГОДИНА

Машка селекција на Македонија „Под 16“ години

Scroll to Top