Top Sport

Ротич со нов рекорд победи во Париз, кај жените доминираа атлетичарките од Етиопија

Елиша Ротич од Кенија во машка и Тигист Мемује од Етиопија во женска конкуренција победија на маратонот во Париз.

Ротич победи со нов рекорд на митингот. Патеката ја истрча за 2:04.21 часа и за 44 секнди го подобри рекордот на сонародникот Кенениса Бекеле од пред седум години.

Второто место му припадна на Хаилемаријама Кирос од Етиопија, додека трет беше сонародникот на победникот, Хилари Кипсамбу.

Во женска конкуренција, Мемује, победи со резултат 2:26.12 часа. Таа за три секунди беше побрза од сонародничката Јенисех Динкес. За целосен триумф на Етиопија во женска конкуренција се погрижи Фанту Јима, која го освои третото место.

На маратонот во Париз учествуваа 60.000 тркачи од 145 земји.

Scroll to Top